Dobrodošli na web stranice Poliklinike Varnice

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka - 8:00 to 20:00
Kontakt telefon: 021 530 207

Mamin osmijeh

Oralno zdravlje u trudnoći

Veoma je važno brinuti se o svojim zubima dok ste trudni. Ako planirate trudnoću, otiđite prije na stomatološki pregled .Tako ćete preduhitriti i izbjeći popravke zubi ili neke kompliciranije zahvate dok ste trudni. Također će se na tom pregledu posebna pažnja obratiti na zdravlje parodonta koji u trudnoći postaje osobito osjetljiv na hormonalne utjecaje. Hormonalne promjene kroz koje prolazite povećavaju rizik razvoja bolesti desni što u konačnici može utjecati i na zdravlje vaše bebe.

Široko je rasprostranjeno i ukorijenjeno vjerovanje da trudnoća povećava sklonost karijesu u tolikoj mjeri da prema nepisanom pravilu u prosijeku svaka trudnoća predstavlja gubitak barem jednog zuba, te da se kalcij iz majčinih zubi gubi tijekom trudnoće.

To je potpuno NETOČNO.

Bebe potrebe za kalcijem kao i ostalim nutrientima zadovoljavaju kroz majčinu prehranu,a ako su ti izvori oskudni, neophodni kalcij se oslobađa iz kostiju majke, a ne zuba. Uzroke učestale pojave karijesa tijekom tudnoće treba tražiti u lošoj oralnoj higijeni i fiziološkim okolnostima jer spolni hormoni povećavaju osjetljivost gingive na iritacije i nastanak gingivitisa.

Gingivitis je opisan u 35% trudnica. Pojavljuje se oko 2. mjeseca trudnoće, a prema nekim nalazima nastaje i u onim slučajevima gdje je oralna higijena odlična.

Najčešća lokalizacija je regija gornjih sjekutića. Karakterizira ga otok, krvarenje i pojačana pigmentacija. Usprkos navedenim nalazima, danas se smatra da potpuno zdrava gingiva ne pokazuje znakove upale, već jedino ona koja je patološki promijenjena djelovanjem dentobakterijskog plaka.

Trudnički gingivitis jednostavno se liječi uz odgovarajuću njegu i intenzivniju oralnu higijenu. Potražite savjet svog stomatologa jer neliječeni gingivitis može dovesti do nastanka parodontitisa, znatno ozbiljnijeg oboljenja desni.

Ponekad se tijekom trudnoće može razviti peteljkasta, tumorozna tvorba koja se naziva trudnički granulom ili epulis. Nastaje na mjestima s već postojećim gingivitisom ili parodontitisom. Obično nije veći od dva centimetra, može krvariti pri traumi, a s njegovim odstranjivanjem najbolje je pričekati do porođaja kad i onako dolazi do značajnog smanjenja epulisa.

Koje stomatološke zahvate treba izbjegavati u trudnoći ?

Ukoliko ste trudni, recite to svom stomatologu. Kao mjera predostrožnosti, izbjegavaju se stomatološki zahvati u prvom trimestru trudnoće. To je kritično vrijeme rasta i razvoja vašeg djeteta pa je mudro izbjegavati bilo kakve zahvate koji bi za majku bili stresni. Tijekom drugog trimestra svakako posjetite svog stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišćenja zubi.

Zapamtite: stomatološki zahvati u trudnoći nisu štetni, a zubi se smiju i trebaju popravljati i u trudnoći.

Izbjegavati treba:

 • rtg snimanje – iako se prilikom snimanja zuba stvara minimalna količina radijacije, osobito kod radioviziografske tehnike snimanja, ne preporuča se tijekom trudnoće
 • ekstenzivni stomatološki zahvati – opsežni restorativni zahvati i kozmetički zahvati kod kojih se očekuje da na stomatološkoj stolici prosjedite puno vremena
 • kirurški zahvati – koje je moguće odgoditi nakon porođaja.

Savjeti za zdrav mamin osmijeh

 • Redovito posjećujte svog stomatologa.
 • Četkajte zube poslije svakog jela, a najmanje dva puta dnevno. Koristite mekanu četkicu i osobito obratite pažnju na područje gdje se spajaju zub i zubno meso, tu nastaju gingivitis i parodontitis.
 • Koristite konac za zube.
 • Ako vas jutarnje mučnine odvraćaju od pranja zubi, isperite usta vodom ili tekućinom za ispiranje.
 • Zbog povraćanja slina postaje kiselija što štetno djeluje na zubnu caklinu. Zubi postaju osjetljiviji i podložniji karijesu. Ako često povraćate, nakon što ste isprali usta vodom, zubne vratove premažite pastom za zube. Ne morate odmah posegnuti za četkicom
 • Jedite svježe voće i povrće.
 • Zubi vaše bebe formiraju se od 3. do 6. mjeseca trudnoće. Na njihov razvoj utječe i ono što vi jedete. Stoga je važno unošenje dovoljne količine hranjivih tvari, vitamina i minerala, osobito kalcija i fosfora, neophodnih za normalan rast i razvoj bebinih zubi.
 • Ograničite unos slatkiša i slatkih napitaka.