Dobrodošli na web stranice Poliklinike Varnice

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka - 8:00 to 20:00
Kontakt telefon: 021 530 207

Oralno zdravlje odraslih

10 koraka do zdravih i blistavih zubi

  • Perite zube nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, nakon doručka i poslije večere.
  • Promijenite četkicu svaka 3 - 4 mjeseca, a po potrebi i ranije.
  • Koristite konac za zube i/ ili interdentalne četkice. To su pomoćna sredstva kojima ćete uspješnije ukloniti plak između zubi.
  • Nakon što operete zube, očetkajte i jezik. Redovitim četkanjem jezika s njega uklanjamo odumrle stanice i ostatke hrane koji se nakupljaju i važan su uzrok neugodnog zadaha.
  • Odredite broj obroka koji jedete dnevno. Stalno grickanje uzrokovat će visoku kiselost u vašim ustima koja povećava rizik obolijevanja od karijesa.
  • Pijte dovoljne količine vode.Osim što će povoljno djelovati na vaše ukupno zdravlje, izbjeći ćete stanje suhih usta, jedan od uzroka neugodnog zadaha.
  • Koristite zubne paste koje sadržavaju fluor jer takve paste stvaraju dugotrajniju zaštitu od karijesa.
  • Redovito posjećujte svoga stomatologa radi kontrolnog pregleda zubi i usta i profesionalnog čišćenja, najmanje dva puta godišnje.
  • Zubi mogu potamnjeti zbog pigmenata iz hrane i pića ili je promjena boje rezultat promjena u strukturi zuba. Profesionalnim čišćenjem ( Prophiflex ) i izbjeljivanjem zubi u ordinaciji vratit ćete ponovno svoj blistavi osmijeh.
  • Ne pušite! Znanstveno je dokazano da pušenje štetno utječe na Vaše oralno zdravlje. Pušači imaju oko 2,5 puta veći rizik za razvoj parodontnih bolesti od nepušača. Ali tu su i rizici stvaranja sljedećih bolesti: akutni ulceronekrotični gingivitis, slabija prihvaćenost implantološke terapije, pušačko nepce, pigmentacija gingive, oralna leukoplakija te karcinom usne šupljine

Akutni ulceronekrotični gingivitis

Bolest koja se očituje upalom i nekrozom interdentalnih papila, jakim bolom i krvarenjem gingive, također je učestalija među pušačima. Prema različitim studijama oko 90% oboljelih od akutnoga ulceronekrotičnoga gingivitisa su pušači, a oko polovine oboljelih puši više od 20 cigareta na dan.

Slabija prihvaćenost implantološke terapije

Tijekom deset godina, gubitak kosti u pušača je gotovo tri puta veći od gubitka kosti u nepušača s istom razinom oralne higijene. Time se povećava rizik odbijanja implantološke terapije.

Pušačko nepce

Pušačko nepce je upala sluznice nepca karakterizirana zadebljanjem sluznice i upalom malih žlijezda slinovnica

Pigmentacija gingive

Pojavljuje se u oko 30% teških pušača (više od 20 cigareta na dan). Očituje se smeđim obojenjem gingive. Pacijenti nemaju nikakvih simptoma. Promjena ne podliježe malignoj transformaciji i povlači se prestankom pušenja premda može proći i više od godine dana do nestanka promjene.

Oralna leukoplakija

Oralna leukoplakija se definira kao "bijela promjena na oralnoj sluznici koja se ne može okarakterizirati kao neka druga lezija". Smatra se prekanceroznom lezijom jer ima veći rizik za malignu transformaciju od zdrave oralne sluznice. Postotak maligne transformacije leukoplakije iznosi 5% u pet godina

Karcinom usne šupljine

Karcinom usne šupljine najteža je promjena koju pušenje izaziva na oralnoj sluznici. Ovaj karcinom čini 3% svih slučajeva karcinoma i jedan je od 10 vodećih uzroka smrti u populaciji.